BRC SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI
BRC FOOD SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI
BRC to międzynarodowy standard (Global Standard) opracowany przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium) wymagany przez coraz większą grupę hiper- i supermarketów na terenie całej Europy. BRC Standard opracowano, aby zapewnić jak najwyższą jakość dostarczanych produktów. Główne korzyści z wprowadzenia BRC to:
-
zmniejszenie ilości produktów o niewłaściwej jakości
-
kontrola zarówno dostawcy jak i odbiorcy
-
zmniejszenie ilości auditów przeprowadzanych przez odbiorców
-
ujednolicenie wymagań z zakresu bezpieczeństwa żywności
-
dokumentacja potwierdzająca powtarzalność produktu o oczekiwanej jakości
Przy certyfikacji BRC wymagane jest sprawdzenie w przedsiębiorstwie następujących punktów:
-
System HACCP- zgodność z Codex Alimentarius
-
System Zarządzania Jakością
-
Zakład i środowisko produkcji
-
Nadzorowanie wyrobu
-
Nadzorowanie procesu
-
Personel
Standard BRC nie tylko wiąże wszystkie wyżej wymienione systemy w jeden, ale również dokładnie określa wymagania potrzebne do zagwarantowania odpowiedniego bezpieczeństwa i jakości dostarczanej żywności.
W Polsce, wdrożenia wymagań BRC oczekują następujące sieci zrzeszone w Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji: Auchan Polska Ahold Polska, Carrefour Polska, Geant Polska, Jeronimo Martins Dystrybucja, Metro Group, Nomi, OBI Centrala Systemowa, Selgros Polska, Schiever Polska oraz Tesco Polska!
Certyfikat BRC wydawany jest przez akredytowaną jednostkę QMS-CERT po wcześniejszym przeprowadzeniu auditu i zatwierdzeniu raportu. Termin ważności certyfikatu BRC uzależniony jest od wyników auditu i może wynosić 6 lub 12 miesięcy.Termin auditu uzgadniacie Państwo z naszym auditorem. Ilość dni auditu jest zależna od wielkości zakładu producenta, tj. powierzchni produkcyjnej, magazynowej, wielkości zatrudnienia oraz oczywiście od różnorodności produkcji, która wyrażana jest liczbą linii produkcyjnych i pakujących.
Auditorzy BRC uprawnieni do prowadzenia auditów, to ci, którzy zdali odpowiednie egzaminy BRC. Niezależnie od tego, muszą mieć także doświadczenie w danym segmencie branży spożywczej. Dzięki temu, że dysponujemy takimi auditorami, jesteśmy w stanie zaoferować Państwu usługi w tym zakresie.
W celu otrzymania bardziej szczegółowych informacji na temat standardu i certyfikatu BRC, zapraszamy do kontaktu z naszym biurem,
Przydatne linki: